Het lijkt wel of we tegenwoordig menen dat we alles zelf moeten kunnen. Als je zzp’er bent bijvoorbeeld. Je wordt geacht jezelf goed te kunnen te verkopen, goed overweg te kunnen met social media, verstand te hebben van cijfers. De lijst gaat nog wel even door. En dat alles náást het vak dat je daadwerkelijk uit wilt oefenen.
Het geldt ook voor mensen die graag een boek willen schrijven. Ik krijg veel boeken onder ogen die in eigen beheer zijn uitgegeven. Dat is in veel gevallen een uitstekende keuze, maar op de voor- en nadelen van uitgeven in eigen beheer kom ik in een latere blog nog terug. Regelmatig denk ik echter: wat ontzettend zonde dat er geen redacteur heeft meegekeken en dat er geen vormgever aan te pas is gekomen.
Mijn vak
Het is ongetwijfeld waar dat ik kritischer kijk dan de meeste mensen, omdat ik redacteur en vormgever ben. Toch ben ik ervan overtuigd dat de meeste lezers – bewust of onbewust – negatief beïnvloed worden als een boek net niet lekker leest of de vormgeving onrustig is. Het is toch zonde dat een boek waar je maanden, of misschien wel jaren op hebt gezwoegd, niet gekocht of niet gelezen wordt, enkel omdat je meende het allemaal zelf te moeten kunnen? Jij en je boek verdienen beter.
Mooier en krachtiger
Ik ben ervan overtuigd dat ieder boek baat heeft bij een tweede professionele blik, of je zelf nu een amateur bent of ook al een professional. Ik heb het geluk samen te wonen met zo’n professional. Wat was het naar toen hij me vertelde dat een van de verhalen uit ‘Uit het leven gegrepen – Jongeren van 14 tot 40 over de dood‘ echt niet lekker liep. Ik had er zo op zitten ploeteren. Maar wat ben ik hem nu dankbaar. Want door er samen naar te kijken is het een veel mooier en krachtiger verhaal geworden. Ook voor de roman die ik momenteel aan het schrijven ben, heb ik een redacteur in de arm genomen. Jelte Nieuwenhuis is mijn steun en toeverlaat. Hij zorgt voor een stok achter de deur, geeft me de moed om door te gaan en stuurt me af en toe voorzichtig de goede kant op. Niet alleen helpt hij mij op die manier met het daadwerkelijk voltooien van mijn boek, het wordt er ook vele malen beter van.
Geldkwestie
Natuurlijk, ik snap het: vaak is het domweg een geldkwestie. Dat geldt voor de zzp’er, die geen accountant inhuurt omdat hij die te duur vindt, en voor de schrijver die zijn boek laat drukken zonder iemand mee te laten kijken. Dat zijn legitieme keuzes. Ik ga je ook niet vertellen dat zo’n investering eenvoudig terug te verdienen is. Dat geloof ik wel van een accountant, dat weet ik niet zeker van een redacteur en vormgever. Dat hangt er namelijk ook weer vanaf of jij jezelf en je boek goed kunt verkopen. Maar ook daarover meer in een volgend blog. De vraag is in mijn ogen echter niet of je het terugverdient, maar hoe jammer jij het vindt als mensen je boek lezen en bij zichzelf denken: ‘Wat een mooi verhaal. Jammer dat er niet even een goede redacteur doorheen is gegaan.’ Misschien zullen ze je dat niet zeggen, maar ze zullen het mogelijk wel denken. Terwijl ze ook zouden kunnen denken: ‘Wat onvoorstelbaar gaaf dat jij je droom hebt nagejaagd en nu een echt mooi vormgegeven, goed leesbaar boek in handen hebt.’ Natuurlijk, je moet het je kunnen permitteren. Als je het geld niet hebt, houdt alles op. Alhoewel… zelfs dan zijn er opties. Je kunt fondsen aanschrijven, bedrijven die misschien interesse hebben in je boek, een crowdfundingsactie opzetten. Zo heeft de NVVE het laten drukken van mijn boek financieel mogelijk gemaakt. Als jij een goed idee hebt voor een boek en je wilt het ook dolgraag schrijven, moet je er gewoon voor gaan. Als jij een begroting opstelt, met een post voor eindredactie en vormgeving, is de kans veel groter dat je daadwerkelijk financiële steun zult vinden. Ik denk graag met je mee over de mogelijkheden en ik ben nu al benieuwd naar je boek!